h

Achtse Barier pleit voor beperkte opslag TAG bij Jansen Recycling Ekkersrijt

4 juli 2014

Achtse Barier pleit voor beperkte opslag TAG bij Jansen Recycling Ekkersrijt

Leefbaarheidsteam Achtse Barier heeft bij Provincie Noord-Brabant gepleit om in de nu ter inzage liggende ontwerp-beschikking op te nemen dat de berg Teerhoudend Asfalt Granulaat die ligt opgeslagen bij Jansen Recycling op Industrieterrein Ekkersrijt niet veel verder meer mag aangroeien. De provincie is van plan toe te staan dat de berg TAG nog 3x zo groot mag worden terwijl het erop lijkt dat Jansen Recycling geen vergunning gaat krijgen voor verwerking van dit materiaal.

Jansen Recycling is van plan om op Kanaaldijk Zuid 24 te Son een machine op te richten om Teerhoudend Asfalt Granulaat (TAG) te recyclen, maar de vorderingen daarvoor lijken stil te liggen. In de tussentijd stapelt de berg TAG zich op en ligt de machine nog gedemonteerd op het terrein. Bovendien lijkt het erop dat Jansen Recycling de vergunning om TAG te gaan recyclen niet gaat krijgen.

De locatie van de opslag bevindt zich op ongeveer 1 kilometer van de Noordrand van de Eindhovense woonwijk Achtse Barrier en op ongeveer 1,8 km van de Eindhovense woonwijk Blixembosch-West. Leefbaarheidsteam Achtse Barier vreest dat incidenten bij Jansen Recycling het woon- en leefklimaat in mijn wijk kunnen aantasten.

Daarom heeft het Leefbaarheidsteam Achtse Barier een zogenaamde zienswijze ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie, om duidelijk te maken hoe zij in deze kwestie staan.

In de zienswijze van de Werkgroep wordt bepleit dat de revisievergunning (en de controle erop) veel scherper moet worden opgesteld. De totale hoeveelheid TAG moet worden gemaximeerd op niet veel meer dan de huidige 300.000 ton, er mag pas nieuw TAG aangevoerd worden als de machine technisch en met een adequate vergunning werkt, en als Jansen BV voldoende financiële zekerheden heeft gegeven. Verder wil de Werkgroep een ontsluitingsplan van het complex, waarin een nader te bepalen aandeel binnenvaart opgenomen zit. Daarnaast wil de Werkgroep nog wat kleine dingen, zoals een aparte PM 2.5 norm.

Reactie toevoegen

U bent hier