h

Gemeenteraad besluit tot oprichting cultuurfonds met hulp bedrijfsleven

11 juli 2014

Gemeenteraad besluit tot oprichting cultuurfonds met hulp bedrijfsleven

Op voorstel van de coalitie waarvan de SP deel uitmaakt heeft de raad besloten tot het oprichten van een cultuurraad, om de (mindere) middelen in de cultuursector beter in te kunnen zetten. In de vorm van een stichting gaan zij straks cultuurinitiatieven beoordelen, subsidies verdelen en ook nieuwe fondsen binnenhalen. De gemeenteraad houdt de touwtjes in handen door het vaststellen van de cultuurvisie en kaders.

Door jarenlange overheidsbezuinigingen heeft er in Eindhoven een grote kaalslag plaatsgevonden op vele door de overheid financieel gesteunde initiatieven. Bij de cultuursector is dit hard aangekomen. Ook in de komende raadsperiode zal de cultuursector nog meer de eigen broek op moeten houden. 

De SP is voorstander van de nieuwe cultuurraad die de te verdelen cultuurgelden beheert en uitzet. Maar we vinden ook dat in onze gemeente ambities passen om cultuur een prominentere plaats te geven die meer past bij onze stad. Bovendien geeft cultuur vorm aan persoonlijke ontwikkeling en laat zien waar we vandaan komen, wie we zijn en waar we naartoe willen. En cultuur levert een belangrijke bijdrage voor het welzijn van de mensen, de leefbaarheid en de economie van de stad. Voor de SP ligt de prioriteiten bij die cultuur die in brede lagen van de bevolking beleefd en genoten kan worden. Vooral voor actieve cultuurbeoefening is de toegankelijkheid en betaalbaarheid van groot belang, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen. Bijvoorbeeld talenten met een beperking die bij Carte Blanche, mee kunnen doen.

De SP wil de betrokkenheid en participatie met en voor cultuur breed stimuleren. Niet alleen van burgers maar ook van bedrijven. Want bedrijven profiteren ook van een goed cultureel klimaat in onze stad. In het licht van wederkerigheid (voor wat – hoort wat) heeft de SP daarom in de raad van 8 juli een motie ingediend. Deze motie geeft het college opdracht om bedrijven, ondernemers, bestuurders en topkader uit te nodigen een jaarlijkse financiële bijdrage (bijvoorbeeld uit hun jaarlijkse bonussen) te storten in een nieuw gemeentelijk cultureel fonds. De motie behaalde helaas geen meerderheid, maar kreeg wel de toezegging van wethouder Schreurs dat de cultuurraad met deze opdracht aan de slag gaat.

Patrick van der Voort
Gemeenteraadslid SP Eindhoven

Reactie toevoegen

U bent hier