h

EUROPESE VERKIEZINGEN (VII): MEER INVLOED MET PARTIJLIDMAATSCHAP

22 mei 2014

EUROPESE VERKIEZINGEN (VII): MEER INVLOED MET PARTIJLIDMAATSCHAP

Volgens het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen van de Universiteit van Groningen, waren er op 1 januari 2014 308.846 mensen lid van een politieke partij. Dat is 2.43 procent van het stemgerechtigde deel van de Nederlandse bevolking (12.689.810 per 1 januari 2014, bron: DNPP)

Nederland heeft in het Europees parlement 26 van de momenteel 766 zetels. Laten we even aannemen dat alle stemgerechtigden ook daadwerkelijk hun recht uitoefenen. Dan zijn er voor het verkrijgen van één zetel ongeveer 488.070 stemmen nodig, oftewel het één-zes-en-twintigste deel van de stemmen.

Als we dit doorvertalen naar het Europees parlement, en aannemen dat alle partijleden de stemgerechtigde leeftijd hebben, zijn al hun stemmen bij elkaar opgeteld niet voldoende voor een enkele zetel!  

Dus ondanks het feit dat slechts een kleine groep mensen lid is van een politieke partij is het wel déze groep die, naast de politici zelf, de meeste invloed kan uitoefenen op de Europese politiek. Deze mensen zijn niet alleen betrokken bij het opstellen van de partijprogramma, maar ook bij de samenstelling van de kandidatenlijst voor de verkiezingen en het beleid van de partij in het Europees parlement.

Als u van mening bent dat eens in de vijf jaar stemmen u niet voldoende invloed geeft op de Nederlandse politiek kunt u lid worden van een partij[1]. Bij partijen zoals de SP wordt het beleid bepaald door het partijbestuur. Dit partijbestuur wordt gekozen door de algemene ledenvergadering (congres) en legt met enige regelmaat verantwoording af aan die ledenvergadering. De leden zijn dus de baas van de partij.

Wilt u uw stem méér doen gelden, word dan lid van een partij of richt zelf een politieke partij op!

Wat u ook doet, doe het bewust en met overtuiging...

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

[1] Een uitzondering hierop is bijvoorbeeld de PVV. De vereniging PVV kent slechts twee leden; Stichting Wilders en Geert Wilders.

Bronnen: europa.eu, wikipedia.nl; kiesraad.nl

Reactie toevoegen

U bent hier