h

EUROPESE VERKIEZINGEN (VI): NIET STEMMEN IS INSTEMMEN

21 mei 2014

EUROPESE VERKIEZINGEN (VI): NIET STEMMEN IS INSTEMMEN

Stemmen betekent letterlijk uw stem laten horen. In Nederland is stemmen een recht en niet een plicht, zoals bijvoorbeeld in België. Maar het is een illusie te denken dat u zich aan de Europese parlementsverkiezingen kunt onttrekken door niet of blanco te stemmen. In dat geval stem je in met de zetelverdeling die tot stand is gekomen door de keuzes van mensen die wél hebben gekozen.

In totaal dingen er op 22 mei maar liefst 19 Nederlandse partijen mee naar de 26 Nederlandse zetels in het Europees parlement. Bij de vorige Europese parlementsverkiezingen bracht zo’n 63.5% van de Nederlandse stemgerechtigden zijn stem niet uit. Dit betekent dat de stem van diegene die wél ging stemmen dubbel woog en dus meer invloed had.

Niet-stemmen betekent dus letterlijk u uw stem weggeven aan iemand die wel stemt. Niet-stemmen betekent de keuze overlaten aan anderen. Niet-stemmen betekent instemmen met de keuze van anderen, zonder dat u weet wáár u mee instemt.

Dat weet u pas nadat de uitslagen van de verkiezingen bekend zijn. U hebt dan niets meer in de pap te brokkelen, maar bent wel mede-verantwoordelijk voor welk beleid er dan ook zal komen. Mocht u bij de vorige Europese parlementsverkiezingen niet hebben gestemd, maar bent u wel blij met het huidige politieke beleid in Europa, dan is dit tot stand gekomen ondanks uw niet-stemmen en niet dankzij uw niet-stemmen.

Als burger van Europa is het uw recht én verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de juiste mensen de verantwoordingsvolle rol van volksvertegenwoordiger in de Europees parlement vervullen.

Wat u ook doet, doe het bewust en met overtuiging.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

Dit artikel maakt deel uit van een zevenluik rond de Europese parlementsverkiezingen. Morgen deel zeven: "Meer invloed met partijlidmaatschap".

Bronnen: europa.eu, wikipedia.nl; kiesraad.nl

Reactie toevoegen

U bent hier