h

EUROPESE VERKIEZINGEN (V): UW VOORKEURSTEM TELT OOK

20 mei 2014

EUROPESE VERKIEZINGEN (V): UW VOORKEURSTEM TELT OOK

De kandidatenlijst en de rangschikking van de kandidaten wordt door de algemene ledenvergadering van de partij vastgesteld[1]. Met deze rangschikking is vastgelegd wie er het eerste in Europees parlement terechtkomt. Het is echter ook mogelijk om met voorkeursstemmen in de raad te komen. Dat gaat echter niet zomaar.

De voorkeurszetel moet letterlijk worden verdiend. Hiervoor moet men minimaal 10 procent van de kiesdeler (kiesdrempel) halen. De kiesdeler is de som van het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door de het aantal zetels.

Per 1 januari 2014 heeft Nederland 12.689.810 stemgerechtigden (bron: DNPP).
Bij een verkiezingsopkomst van 36.5 procent (2009, alleen geldige stemmen) zijn zo’n 17.800 voorkeursstemmen voldoende om een parlementszetel te bemachtigen. In dat geval moet de laagst geplaatste kandidaat, die een zetel had en niet 10 procent van de kiesdrempel aan stemmen had, plaatsmaken.

U ziet je stem dus direct terug. Wordt deze 'voorkeurstemdrempel' niet gehaald, dan gaan de stemmen in het algemene partijpotje en dragen ze bij aan het binnen kruien van de kandidaten volgens de rangorde van de kandidatenlijst.

Gecombineerd met het feit dat de meeste mensen stemmen op de kandidaten die boven aan de lijst staan, omdat ze deze mensen 'kennen', is de invloed die de kiezer dus kan uitoefenen groot, maar in de praktijk heeft de partij een dikke vinger in deze electorale pap.

Wat u ook doet, doe het bewust en met overtuiging...

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

Dit artikel maakt deel uit van een zevenluik rond de Europese parlementsverkiezingen. Morgen deel zes: "Niet stemmen is instemmen".

[1] Een uitzondering hierop is bijvoorbeeld de PVV. De vereniging PVV kent slechts twee leden; Stichting Wilders en Geert Wilders. De algemene ledenvergadering zal navenant kort zijn …

Bronnen: europa.eu, wikipedia.nl; kiesraad.nl

Reactie toevoegen

U bent hier