h

Armoede onder huurders stijgt, SP stelt vragen

24 oktober 2013

Armoede onder huurders stijgt, SP stelt vragen

In het ED van 15 en 16 oktober hebben we kunnen lezen over de uitkomsten van het RIGO onderzoek in opdracht van de Woonbond. Volgens het onderzoek leeft 25% van de huurders van woningcorporaties in Zuidoost Brabant in armoede.

Door het kabinetsbeleid leeft volgens de Woonbond in 2017 hier ongeveer één derde van de huurders in armoede. Achterblijvende inkomensontwikkeling, stijgende energieprijzen en huren worden als oorzaak genoemd.

De woningvoorraad waarop huurders met een minimum inkomen aangewezen zijn, de zogenaamde “goedkope voorraad” (huur tot zo’n € 374,- per maand) is de afgelopen jaren in Eindhoven drastisch afgenomen door verkoop, sloop en optrekken van de huur na verhuizing. Zo is het aantal goedkope woningen bij Trudo in de afgelopen tien jaar gehalveerd.

Ondanks de stagnatie in de nieuwbouw gaat de sloop van goedkope woningen gewoon door. Niet voor vervangende nieuwbouw maar voor kaalslagterrein zoals bij de Akkermuntstraat en Floraplein. De SP maakt zich al jaren zorgen over deze ontwikkeling en vraagt zich af of en hoe de krapte van de sociale woningvoorraad bestreden wordt.

We hebben daarom de volgende vragen gesteld aan het college:

  1. Hoeveel huurders zijn er hier in de gemeente Eindhoven die onder de armoedegrens moeten leven?
  2. Welke ontwikkeling ziet het college voor de komende jaren in de aantallen, mede gelet op de uitwerking van het regeringsbeleid?
  3. Hoe groot zou volgens het college de goedkope voorraad nu en straks moeten zijn om aan deze groep voldoende huisvesting te kunnen bieden?
  4. Welke maatregelen neemt het college of heeft ze genomen om de problemen en de krapte in de goedkope voorraad te lijf te gaan?
  5. Hebben de afgelopen jaren hierin de Prestatieafspraken met corporaties nog een rol gespeeld?

De antwoorden op deze vragen komen helaas niet per direct. In de tussentijd volgt SP Eindhoven de ontwikkelingen zeer nauwkeurig.

Jan van Erp,
Raadslid SP Eindhoven

Rigo rapport woonlasten van huurders (pdf-file)

U bent hier