h

Snoeien, bezuinigen, kappen? Het liefst bij degene die zich niet kunnen verdedigen

14 januari 2013

Snoeien, bezuinigen, kappen? Het liefst bij degene die zich niet kunnen verdedigen

Het dogma dat er bezuinigd moet worden en de heiligverklaring van Friedman's theorieën over de vrije markt lijken nu ook binnen bepaalde socialistische partijen steeds meer aan invloed te winnen. Het idee dat met de deelname van de PvdA in een regering het neo-liberale beleid sociaal zou worden kunnen we dan ook definitief naar het rijk der fabelen verwijzen.

In de praktijk heeft die verwerpelijke denkwijze zijn uitwerking op ieder niveau. Neem de Stichting Carte Blanche.

Daar werken tal van vrijwilligers keihard aan de creatieve ontwikkeling van mensen met geestelijke en/of lichamelijke beperking. Met toch al beperkte middelen wordt zo niet alleen gewerkt aan creatieve ontplooiing, maar ook aan een stuk maatschappelijke integratie en persoonlijke ontwikkeling.

Er was veel publiek
De theaterzaal van Carte Blanche / Foto: Peter Tops

Om die activiteiten te kunnen blijven ontplooien is geld nodig. Maatschappelijk geld, dat middels subsidies ter beschikking wordt gesteld.U voelt het waarschijnlijk al aankomen: die subsidiekraan dreigt dichtgedraaid te worden.

Geheel in de traditie van de verdeel en heers strategie is daar ook een sluwe onderbouwing voor bedacht.De Stichting houdt zich namelijk bezig met kunst én maatschappelijke integratie en als zodanig valt ze eigenlijk in tenminste twee werkgebieden. En dus verwijzen de subsidiegevers naar elkaar als het gaat om wie nou de verantwoordelijke instantie is. Het resultaat is dan duidelijk – niemand betaalt.

Het is ronduit schokkend om te zien dat dit de samenleving is waar wij aan bouwen. Een samenleving waar verantwoordelijkheden worden ontdoken. Waar belastinggeld gebruikt wordt om megalomane projecten als de Hoge Snelheidslijn, nieuwe kastelen voor de bestuurders en andere rechtse hobby's te financieren. Een samenleving waar belastinggeld wordt gebruikt om banken te financieren, die nota bene zelf door hun onverantwoorde gedrag en door puur winstbejag een enorme crisis hebben veroorzaakt. Een samenleving waar mensen die juist wel steun nodig hebben gewoonweg aan de kant worden gezet en gemarginaliseerd.

Voor mij is de keuze duidelijk: als er van overheidswege weer meer geld wordt gepompt in het in stand houden van rechtse hobby's ten koste van de meest kwetsbare groepen in de samenleving ga ik bezuinigen. Op belastingafdracht !

Het boze stiertje

U bent hier