h

Nieuw fijn stof – meetsysteem in Eindhoven

12 oktober 2012

Nieuw fijn stof – meetsysteem in Eindhoven

Op 11 oktober 2012 werd een nieuw systeem om de luchtkwaliteit in Eindhoven te meten gepresenteerd, de ILM (Innovatief Lucht Meetsysteem) Eindhoven. Dat gebeurde door de organisatie AiREAS.

AiREAS is een coöperatieve vereniging, waarin samenwerken de eerste initiatiefnemer Jean-Paul Close van de ideële stichting Stad van Morgen, vertegenwoordigers van de Universiteiten van Utrecht en Twente, van het ECN (Energie Centrum Nederland), van Philips en Imtech, en van de gemeente Eindhoven en de provincie. Het is, kortom, een samenwerkingsverband in de Brainporttraditie.

Philips heeft bijvoorbeeld via Health Care interesse in asthma en COPD en de sensoren, Imtech wil graag de datastromen ordenen en verdelen, de overheid zit er in vanwege het milieu- en volksgezondheidsaspect, en ECN vanwege de milieukanten van de energie-opwekking. De Universiteiten willen wetenschappelijke gegevens over de blootstelling en de gezondheidseffecten van fijn stof. Dat is schadelijk, maar uitspraken daarover, met name over de categorie ultrafijn stof, kunnen tot nu toe alleen maar gebaseerd worden op dierproeven en vrijwilligers.

Het onderscheidende van het systeem t.o.v. eerdere systemen is (in volgorde van oplopende noviteit):

  1. het grote aantal “gewone” fijnstofmetingen (PM10) in stedelijk gebied. Tot nu toe wordt in Eindhoven op drie plaatsen fijn stof gemeten. Dat worden er ruim 30.
  2. De aard van het samenwerkingsverband.
  3. Het stadsbreed meten van ultrafijn stof (PM0.1), dat in verhouding de grootste medische gevolgen heeft.

De bedoelingen zijn dus in eerste instantie wetenschappelijk. Het systeem dient vooralsnog niet tot handhaving, sowieso omdat handhaving alleen op rekenmodellen plaatsvindt, en bovendien omdat er voor PM0.1 nog niet eens normen bestaan. Het ILM kan ertoe bijdragen dat dergelijke normen ontwikkeld worden.

Bernard Gerard, die de ontwikkelingen voor de SP, voor de buurtorganisaties in NW Eindhoven en voor het vliegveldplatform volgt, vroeg om de meetresultaten on line beschikbaar te stellen voor de bevolking (hetgeen met enige terughoudendheid beloofd werd), en om stappen te zetten om tot een groot draagvlak onder de bevolking te komen. Dat werd met minder terughoudendheid toegezegd.

Bernard Gerard

U bent hier