h

Eigen schuld

25 oktober 2012

Eigen schuld

We mogen in Nederland dan wel een steeds anti socialere samenleving krijgen – aan experts hebben we gelukkig geen gebrek. Zo ook niet toen de Stichting Restschuld het nieuws haalde. Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat experts per definitie geen waarde hebben. Maar soms vraag ik me af aan welke kwalificaties je moet voldoen om expert te worden genoemd.

Het hebben van gezond verstand lijkt hier soms bepaald niet toe te behoren.

Zo komt het dat je als expert glashard kunt beweren dat het hebben van een restschuld per definitie je eigen schuld is. Had je maar beter na moeten denken toen je een hypotheek afsloot. Als ik zoiets hoor trap ik toch even heel erg hard op de rem.

Het kan aan mij liggen, maar als ik naar een bank (of welke andere hypotheekverstrekker dan ook) ga, dan doe ik dat omdat ik er gewoon te weinig van weet. Dan ga ik naar een deskundige van wie ik mag verwachten dat ik een goed en betrouwbaar advies krijg.

Een advies dat rekening houdt met de toekomstige situatie en een advies dat gebaseerd is op kennis van zaken.

In de praktijk is echter niets minder waar en ik maak dan ook een grote denkfout. De “deskundigen” worden namelijk niet afgerekend op de waarde van hun advies, maar via bonussystemen op de hoeveelheid omzet die zij binnen slepen – een hele andere waarde dus.

Als niet deskundige word ik dus bij het afsluiten van een hypotheek of het opnemen van een extra hypotheek helemaal niet deskundig geholpen. Nee nee – ik ben een potentiële bonus!

Het idee dat in die situatie fundamenteel verandering is opgetreden en dat de financiële wereld zijn lesje heeft geleerd kunnen we gerust naar het rijk der fabelen verwijzen. Nog steeds maken bonussen op omzet een substantieel onderdeel uit van het beloningssysteem.

En dus zal ik nooit een eerlijk advies krijgen, omdat niemand er in die sector bij gebaat is om mij te vertellen dat ik beter iets niet kan doen.

Dan is het toch op zijn minst vreemd dat er deskundigen rond lopen die beweren dat het allemaal mijn eigen schuld is.

Joep Stienen

Reactie toevoegen

U bent hier