h

SP-Verkiezingsuitslag: Gelijk Spel of Winst?

13 september 2012

SP-Verkiezingsuitslag: Gelijk Spel of Winst?

Toen de definitieve prognose-uitslag bekend werd was het enige tijd stil omdat niemand dit resultaat zag aankomen. De SP bleef landelijk steken op 15 zetels terwijl de peilingen van de dag ervoor nog 20 zetels aangaven. Het resultaat is uiteindelijk hetzelfde als de uitslag in 2010, dus gelijk spel.

Zijn we dan helemaal niet vooruit gegaan? Hebben alle inspanningen dan geen succes gehad? Dat is dus ook niet waar, want we hebben wel winst behaald en zijn erop vooruit gegaan. Vooral door het feit dat we zoals Ronald van Raak het sportief formuleerde: “We hebben Brons gehaald”!

SP stemmers bedankt
SP stemmers bedankt

We zijn vanaf nu de 3e partij in Nederland en zoals de definitieve uitslag lijkt aan te geven delen we die plaats nu met de PVV van Geert Wilders. De PVV en het CDA en Groen Links hebben flink wat zetels verloren, waardoor de relatieve positie van de Socialistische Partij flink is verbeterd.

Natuurlijk hebben de VVD en de PvdA de verkiezingen dik gewonnen en zijn er in aantal zetels flink op vooruit gegaan maar ook in 2010 waren zijn al no.1 en 2 . Het is vooral uitzonderlijk voor de PvdA die kort geleden nog zo ver achter leek te lopen.

Op een andere manier gekeken is er ook winst en dan vooral in Noord-Brabant en in het bijzonder Eindhoven en randgemeenten. De SP afdeling heeft hier zeer intensief campagne gevoerd en dat heeft ook winst opgeleverd want in Eindhoven hebben 14,3% van de mensen op de SP gestemd en daarmee zijn ze ook 3e in grootte na PvdA en VVD. Idem in Veldhoven (14% en 3e partij), Valkenswaard (14,5% en 3e partij) en Waalre (10% en 4e partij). Dat is meer dan in de andere grote gemeenten zoals Amsterdam(10,2%), Rotterdam(10,2%), Den Haag(7,6%) en Utrecht(7,3%).

Dus “We zullen doorgaan…” en vooral Stemmers Bedankt!

Ruud Thelosen
Redactie SP Eindhoven

U bent hier