h

Buurtonderzoek Klundertstraat

19 juni 2012

Buurtonderzoek Klundertstraat

Begin juni ontving de SP Eindhoven een e-mail van een van de bewoners van de Klundertstraat. Volgens de informatie in deze e-mail zou er in toenemende mate sprake zijn van illegale onderverhuur en opsplitsing van woningen.

Omdat huisjesmelkerij en de daarmee samenhangende achteruitgang van de woon- en leefkwaliteit van een buurt ons aan het hart gaat hebben we op zaterdag 16 juni direct een klein buurtonderzoek gehouden.

De Klundertstraat en omgeving is een oudere buurt in Strijp en uit het buurtonderzoek blijkt dat mensen in het algemeen tevreden zijn over de leefbaarheid in de wijk. Wel is sprake van parkeerproblemen, die met name worden veroorzaakt worden door een toename in bewoners. En daaruit blijkt dat er inderdaad in sprake is van toenemende onderverhuur – het aantal huizen blijft immers gelijk.

De Klunderstraat / Foto: Joep Stienen
De Klunderstraat / Foto: Joep Stienen

Ons raadslid Jan van Erp was bij het onderzoek aanwezig en heeft toelichting gegeven op de regelgeving aangaande splitsen van woningen. Hierbij staat centraal dat er een vergunning nodig is én dat de opsplitsing getoetst wordt aan de gevolgen voor de leefbaarheid van de straat/wijk.

Raadslid Jan van Erp (links) in gesprek
Raadslid Jan van Erp (links) in gesprek

Hoewel er (op één overlastpand na) nog geen grote druk staat op de leefbaarheid kun je in deze wijk wel de negatieve gevolgen zien van de ongebreidelde liberalisering van de woningmarkt: de opkomst van een bepaald soort particuliere huisbezitters die de woningen enkel als inkomstenbron zien. En dat leidt tot (illegale) opsplitsing, achterstallig onderhoud en uiteindelijk een achteruitgang van de wijk.

Het contact met de bewoners / Foto: Joep Stienen
Het contact met de bewoners / Foto: Joep Stienen

Uiteindelijk kost het de gemeenschap dan handen vol geld om de buurt weer leefbaar te maken. De huisjesmelkers hebben dan hun bankrekeningen alweer gespekt.....

Joep Stienen
Redactie SP Eindhoven

U bent hier