h

Brabantse luchtkwaliteit nu en in de toekomst

14 juni 2012

Brabantse luchtkwaliteit nu en in de toekomst

Om enkele redenen verdient de Brabantse luchtkwaliteit aandacht. Wie op de metingen van de Brabantse stations van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit afgaat, constateert dat voor stikstofdioxide in 2015 op sommige drukke stadswegen de (dan verscherpte) Europese norm overschreden zal worden.

De “41 dagen-norm” voor fijn stof met een diameter onder de 10 μm (PM10) blijft spannend. Het gaat soms fout. Er komt vanaf 2015 een nieuwe Europese norm voor PM 2.5. Onduidelijk is nog in hoeverre Brabant daaraan zal voldoen.

Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke studies, waarin op goede gronden beweerd wordt dat het vooral het ultrafijne stof is (PM0.3), dat ernstige volksgezondheidseffecten kan hebben. Over de concentraties en de samenstelling van dit ultrafijne stof is in Brabant nog nauwelijks iets bekend.

Naar aanleiding van deze aandachtspunten heeft Francy van Iersel (SP Provinciale Staten fractie) vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld. Deze vragen kunt u hier (pdf-file) lezen.

Een uitgebreide bijlage kunt u hier (pdf-file) lezen.

Bernard Gerard

U bent hier