h

Algemene Beschouwingen 2012

13 juni 2012

Algemene Beschouwingen 2012

In de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 12 juni was het aan de Eindhovense politieke partijen om hun Algemene Beschouwingen te laten horen over de in de Kadernota gepresenteerde plannen van het college. Hieronder de bijdrage van de SP.

Terugkijken naar de afgelopen twee jaar
Afgelopen jaren heeft dit college geprobeerd de bezuinigingen niet alleen te laten landen bij de Eindhovense burger, dat is goed. Waardering voor de inzet van het college, wij snappen dat het een zware opgave is. Wij zouden hier en daar andere keuzes maken. Bijvoorbeeld het feit dat de overheid zich steeds verder terugtrekt. Als je niet mee kunt, heb je pech. Leerlingenvervoer en het schoolzwemmen zijn daar voorbeelden van.

Vooruitkijken naar de komende twee jaar
Het college spreekt in de Kadernota over een toekomstbestendige stad, maar dat zien wij niet in de stad. Vaak wordt alleen naar de korte termijn gekeken: De overheid trekt zich steeds verder terug. Wij zijn ook voor minder regels, maar we willen niet dat het recht van de sterkste geldt. Voordat regels afgeschaft worden, moet duidelijk zijn waarom ze ooit ingevoerd zijn, welk nut ze nu nog hebben, wat we kunnen verbeteren en eventueel kunnen missen. Niet zoals bij de kamerverhuurvergunningen: eerst afschaffen en daarna weer met een hoop kosten, goodwill en een veel gedoe weer opnieuw moeten invoeren.

Buurtontmoeting is belangrijk volgens de Kadernota, maar dat zien wij niet in de stad. Je verliest zaken uit het oog en ze verdwijnen geruisloos als niemand verantwoordelijk is. De VTA’s staan te verloederen en op een gegeven moment moeten ze weg. Dat is niet het organiseren van buurtontmoeting. Het is daarnaast een simpel rekensommetje. Alles wat je nu uitspaart aan onderhoud van gebouwen, dat kost je dadelijk tien keer zoveel, als buurten verloederen, als er geen plek is om samen te komen en als de samenhang verdwenen is.

Burgerparticipatie is belangrijk voor dit college, maar dat zien wij niet in de stad. Burgerparticipatie wordt niet vanuit de gemeente georganiseerd, hier en daar mislukt het omdat mensen niet meedoen, zoals in Meerhoven, er komen steeds minder ambtenaren die ondersteuning kunnen bieden en de burgers moeten taken overnemen van professionals. Er wordt steeds meer ingezet op vrijwilligers, zonder te kijken of die er wel zijn. En dan heeft het college zelf gezorgd voor het toppunt van mislukte burgerparticipatie. Vorig jaar stonden hier honderden mensen op het stadhuis om mee te denken over de toekomst van de stad. En wat is daarmee gedaan? Inderdaad, niks!

De wereld, dus ook onze stad, verandert. Ze wordt steeds individueler georganiseerd, mensen hebben geen tijd en geen behoefte om verantwoordelijkheid voor hun omgeving te nemen. Dat is treurig, maar onderken het in ieder geval, doe niet alsof het tegendeel waar is.

Jongeren zijn belangrijk volgens het college, maar dat zien wij niet in de stad. Men wil vooral inzetten op oudere jeugd. Ook dat getuigt niet van toekomstvisie. Kijk naar Blixembosch in de afgelopen jaren en naar Meerhoven nu. Als je nu niet investeert in kinderen en ze niet in het zicht houdt, ben je ze kwijt. Want hoe oud waren de jongeren in Blixembosch? Dat begint niet bij 16 of 17, maar veel eerder.

Het college wil een innovatieve stad, maar dat zien wij niet in de stad. Hoezo profiteren Eindhovenaren van de slimme regio, de innovatieve ideeën? Als ik op een doordeweekse dag door de stad fiets en bij ieder stoplicht lang moet wachten, denkend aan het 18 septemberplein, het Cathastrofeplein, de waardeloze fietsenstallingen en de Hovenring (ook wel faalpaal genoemd), als ik armoedig uitziende stukken trottoir en plantsoenen tegenkom in armoedig ogende buurten, waar is dan die high tech? Dat kan de gemeente Eindhoven dus niet. Dan ben ik niet trots, dan schaam ik me voor mijn stad.

De SP kiezen echt voor een innovatieve stad en dat kan heel simpel: bijvoorbeeld een stad waar alle kinderen kunnen zwemmen, omdat kaartjes betaalbaar zijn. Wij kiezen niet voor het uitgeven van bakken geld voor een vage formule als Brabant Culturele Hoofdstad, wij willen geld voor fatsoenlijke wijkvoorzieningen.

Toekomstvisie in de buurten, daar gaat het college voor, maar dat zien wij niet in de stad. Wij zien weinig toekomstvisie. Laat ik Drents Dorp eens als voorbeeld nemen. Het heeft enorm lang geduurd eer de school voor sluiting was behoed en nu duurt de bouw erg lang. De school moet af zijn voor de wijk klaar is. En sportpark t Schoot, dat moet gesloten. Terwijl er het afgelopen jaar flink wat geld is uitgetrokken voor onderhoud, lichtmasten en kunstgras!

Ook hier zegt het college dat binding in de wijk belangrijk is, maar als de sportvoorziening die gekoppeld is aan de school weg moet, spreek je jezelf tegen. En over tien jaar moet er iets nieuws verzonnen worden, omdat er geen ontmoetingsplek in de buurt is. Zonder ontmoetingsplek kun je mensen niet samenbrengen, zonder het samenbrengen van mensen krijg je geen binding en zonder binding geen burgerparticipatie.

Het college blijft inzetten op eigen huizenbezit, maar dat zien wij niet in de stad. De woningmarkt zit op slot, mensen die gedwongen zijn om te verhuizen komen niet meer aan een huis, kopen lukt niet en huurhuizen zijn er niet. Die worden verkocht, waardoor de woningmarkt nog vaster gaat zitten. De behoefte en de noodzaak om een woning te huren wordt steeds groter in deze tijd van korte contracten en wisselende banen. Het college zou daar meer op in moeten spelen.

Het college wil werken aan een toekomstbestendige stad, maar dat zien wij niet in de stad. Er zijn politieke dossiers veel te lang blijven liggen en die moeten er nu doorheen geramd worden. Dat moet afgelopen zijn. Probeer eens naar de termijnen te kijken. Of is het strategie? Het zijn niet de kleinste onderwerpen die nog snel even door de Raad gejaagd moeten worden, dat stoort en frustreert ons bijzonder.

Tot slot: wij hopen dat er na 12 september een andere wind gaat waaien in Nederland, uit een andere windrichting dus en dat Eindhoven daar ook de vruchten van kan plukken. Wij zullen ons daar in ieder geval voor inzetten.

Bianca van Kaathoven
Fractievoorzitter SP Eindhoven

U bent hier