h

Samenwerking Nuenen, Son en Breugel met Geldrop

29 juni 2011

Samenwerking Nuenen, Son en Breugel met Geldrop

Komende maandag, 4 juli, staat op de agenda van de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo een discussie over een onderzoek naar een mogelijke samenwerking tussen de gemeenten Nuenen c.a., Son en Breugel en Geldrop-Mierlo. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met SP-ers uit de andere gemeenten.

In Son en Breugel en Nuenen hebben we geen afdeling, maar wel een aantal actieve leden (de leden uit deze beide gemeenten vallen onder SP-afdeling Eindhoven).

SP leden uit Nuenen, Son en Breugel en Geldrop
SP leden uit Nuenen, Son en Breugel en Geldrop

Maandag 27 juni hebben we samen gezeten om het voorstel voor een onderzoek naar mogelijke samenwerking door te spreken. In eerste instantie gaf een aantal mensen aan bang te zijn dat deze samenwerking een start was voor meer, maar gelukkig konden we duidelijk maken dat dat absoluut niet het geval was. Sterker nog er staat letterlijk in het voorstel het volgende:

Samenwerking mag niet worden gezien als een opstap naar herindeling, maar moet er juist toe leiden dat de samenwerkende gemeenten goed op de, op hen afkomende maatschappelijke opgaven zijn voorbereid. De samenwerking toont juist aan dat de gemeenten beter in staat zijn om zelfstandig te blijven voortbestaan.

We waren het er allemaal wel over eens. Dit onderzoek moet er, natuurlijk onder voorwaarden, zeker komen. Eén van die voorwaarden is dat de communicatie naar de burger erg goed zal moeten zijn, want ook de burger zal denken dat het een opstap is naar herindeling. Een andere voorwaarde is dat we geen grote investeringen gaan doen die niet terug te draaien zijn (nieuwe computersystemen bijvoorbeeld die veel geld kosten en die misschien straks overbodig zijn, maar zeker ook een nieuw gemeentehuis).

Een leuke en nuttige avond
Een leuke en nuttige avond

En natuurlijk is het voor de SP erg belangrijk dat er een juiste vraag geformuleerd zal worden voor het onderzoek. Hierbij zal primair uitgegaan moeten worden van wat het oplevert voor de burgers.

Al met al een uitermate leuke en nuttige avond met leden uit een aantal gemeenten. Zodra het onderzoek afgerond is (want dat zal er wel komen), komen we weer bij elkaar.

Miranda Verdouw
Fractievoorzitter SP Geldrop-Mierlo

U bent hier