h

Uitzwaaispeech van Bianca van Kaathoven

10 maart 2010

Uitzwaaispeech van Bianca van Kaathoven

Bianca van KaathovenDinsdag 9 maart zwaaide SP raadslid Bianca van Kaathoven de gemeenteraadsleden, die voor de komende raadperiode niet terugkeren in de Eindhovense gemeenteraad, uit met de volgende speech:

Houdoe en bedankt, een woord van de nieuwe generatie aan de oude.

Allereerst een hartelijke felicitatie. Een felicitatie aan degenen die het tot het eind vol hebben gehouden. Want zoals u allemaal in de kranten hebt kunnen lezen, bent u een uitstervend ras. Veel raadsleden houden die vier jaar niet vol, dus dat heeft u maar mooi wel gedaan.

Er zijn zelfs lieden hier, ik zal geen namen noemen vanwege hun privacy, die hun carrière als raadslid afsluiten na een periode van 8, 12 of zelfs 20 jaar! Ik hoop dat er begeleiding is voor de mensen die na zoveel jaren in het zwarte gat stappen dat heel veel vrije tijd heet. Het zal immers niet meevallen om al die tijd die u nu opeens over heeft, weer opnieuw in te moeten vullen. Hoewel, sommige raadsleden hebben hun agenda al weer volgepropt met andere volksvertegenwoordigende taken.

Toch zullen er veel dingen zijn die u zult moeten missen. Ik noem er een paar.

Stukken. Mijn voorganger, de nestor van de raad stond hier vier jaar geleden te vertellen hoeveel cm en kg we aan stukken ieder jaar te verstouwen krijgen, maar ook hier in dit huis wordt alles alleen maar meer en krijgen we inmiddels geen 270 cm en 150 kg, maar 294 cm en 162 kg stukken om door te worstelen. Zult u het vertrouwde geluid missen op vrijdagavond van de stukken die op de deurmat vallen? Een ander leest een boek, u kon op uw vrije zaterdag of zondag heerlijk wegdromen in de stukken van de commissie of raad.

Vergaderen, regelmatig tot middernacht, heerlijke raadsvergaderingen die soms meer dan acht uur duurden en vergaderingen die twee of drie keer over gedaan worden. Zult u het missen dat we een kwartiertje praten over tientallen miljoenen, terwijl we drie avonden praten of we 12 of 16 bomen op het Catharinaplein neer zullen zetten?

De borrel. Een welkome afsluiting als we weer een avond heerlijk hebben zitten vergaderen. Lekker een balletje en een pilsje. Maar toen veranderde de vergadercyclus en waren er geen bitterballen meer. Dat is geen bezuiniging, dat is een voorbereiding voor de vertrekkende raadsleden, want vertrekken in etappes gaat altijd makkelijker dan een ineens.

Uitnodigingen. Per week komen er zeker een stuk of 10 uitnodigingen. Welkome afwisselingen, omdat u dan in contact kon komen met burgers, als uw agenda al niet vol zat met fractie, commissie, presidium en raadsvergaderingen. Volgens mij hoeft u dit niet te missen. U kunt zich nog steeds inzetten voor uw buurt, wijk of de stad. Een politieke partij is niet alleen de raad, dus ik raad u aan om op verschillende manieren actief te blijven, daar blijft u ook jong bij. Ook dan wordt het afscheid nemen makkelijker.

We hebben nu al twee manieren gevonden om het zwarte gat iets minder donker te maken. Ik noem er nog twee.

Vrijwilligerswerk. Gelukkig zijn er al een aantal mensen die zich bezig gaan houden met vrijwilligerswerk in hun buurt of wijk. Ik zou u dan ook op willen roepen u te blijven inzetten voor de stad, haar burgers en uw wijk. Dit kan op tal van manieren. Vrijwilligerswerk is er daar één van, maar wel één van de meest belangrijke. Ga eens in de week bij die eenzame mevrouw langs, wordt actief in uw buurthuis of ga met jongeren aan de slag in de wijk.

Tot slot kun u zich bezig gaan houden met het opleiden van nieuwe raadsleden. Ik dank u allen voor wat ik de afgelopen periode van u geleerd heb. Als broekie kwam ik hier in de raad vier jaar geleden en ik heb veel aan uw kennis en ervaring gehad. Dank daarvoor. Ik roep u daarom op om de nieuwe generatie een handje te helpen bij het inwerken. U heeft de kennis, geef die door.

Wat u ook besluit, ik wens u alle goeds en voor nu, houdoe en bedankt!

Bianca van Kaathoven
SP raadslid

U bent hier