h

De uitslag besproken

9 maart 2010

De uitslag besproken

Maandagavond 8 maart hebben de fractievoorzitters van de nieuwe Eindhovense raad de uitslag besproken. Ze hebben hun mening gegeven en een blik in de toekomst geworpen. Opvallend was de grote eensgezindheid over het doel: het vormen van een breed gedragen coalitie. Iedereen wil zoeken naar wat bindt, niet naar wat scheidt.

De PvdA als grootste partij gaat de informateur leveren. Die gaat in gesprek met alle fracties, waarbij men gaat voor de inhoud. Een positieve start van een nieuwe raadsperiode.

SP-fractievoorzitter Ans Heesterbeek feliciteerde de winnaars en noemde het enerzijds jammer dat de Stadspartij en de CU niet meer meedoen. Anderzijds: de huidige tien fracties zijn meer dan genoeg om het werkbaar te houden in de raad.

Dat de SP heeft verloren heeft zeker te maken met de ontwikkelingen op landelijk niveau. Dan bedoelen we met name de verschuiving in het politieke Haagse spectrum. Voor ons is dat extra zuur, we hebben de afgelopen vier jaar goed bestuurd in Eindhoven.

Heesterbeek stelde vast dat bescheidenheid ons past, maar dat wij ook zelfverzekerd zijn. Wij ontlopen de coalitieverantwoordelijkheid niet, we hebben laten zien dat we coalitiepartner kunnen zijn. Maar we gaan niet koste wat kost meedoen, we weten wat we willen houden en wat we willen bereiken.

Veel fractievoorzitters noemden de treurige opkomst in Eindhoven. Ans Heesterbeek vindt het aangekondigde onderzoek naar de oorzaken prima, maar stelde dat fracties gewoon zelf hun best moeten doen om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. Wellicht helpt dat meer dan opkomstbevorderende campagnes en een onderzoek.

U bent hier