h

COS jongerendebat in de raadszaal

1 maart 2010

COS jongerendebat in de raadszaal

Veel VWO-leerlingen kwamen naar het stadhuis om deel te nemen aan een levensecht debat. Dit debat ging over duurzaamheid. Voor het debat hadden de scholieren een film gezien over dit onderwerp en konden vervolgens in de raadszaal mee praten over de problemen van en de oplossingen voor de klimaatcrisis.

Er werden, zoals gewoonlijk, stellingen gepresenteerd waarover de leerlingen en de aanwezige politici met elkaar in discussie konden gaan. Bijna iedereen was het erover eens dat goede voorlichting en educatie op school, in de media en elders binnen de samenleving, de beste middelen zijn tot het oplossen van het klimaatprobleem. Maar ook het gebruik van de technologie speelt een grote rol in het aanpakken van het probleem.

De gemeente kan goede initiatieven steunen en stimuleren door middel van subsidieverstrekking, als het bijvoorbeeld gaat om het isoleren van bestaande gebouwen en als het gaat om het op innovatieve wijze opwekken en verbruiken van energie bij nieuw te bouwen gebouwen.

Wat opviel was dat vele leerlingen inzagen dat de gemeente alleen niet in staat is om het klimaatprobleem op te lossen. Ze kan er echter wel aan bijdragen.

Het zogenoemde ‘forenzenverkeer’ zorgt voor veel vervuiling in de stad. Er werd voorgesteld dat bedrijven kunnen kijken naar het vervoer van haar werknemers. ‘Stimuleer het gebruik van het openbaar vervoer’, werd dan ook geopperd vanuit het publiek.

Het debat werd voor de scholieren extra aantrekkelijk gemaakt door twee prijzen uit te reiken. Zo was er een prijs voor de beste debater en een prijs voor het beste statement. Het beste statement kwam neer op: ‘Als je niet onderdeel uitmaakt van het probleem, dan maak je onderdeel uit van de oplossing’. Het opende voor velen de ogen en hopelijk nemen de aanwezige politici deze wijze woorden mee in de besluiten die ze gaan maken om de klimaatproblemen op te lossen.

Kijk ook even op: SP standpunt over duurzaamheid

Marcel Lathouwers
Kandidaat Raadslid SP Eindhoven

U bent hier