h

Bibliotheekdebat Centrum

1 maart 2010

Bibliotheekdebat Centrum

Op vrijdag 26 februari was het de laatste van drie debatavonden in de bibliotheek, waarbij deze avond SP raadslid Bianca van Kaathoven aanwezig was. De raadsleden zaten aan één kant van de zaal en een groep deskundigen zaten aan de andere. Er werden stellingen neergezet door gespreksleider Hans Horsten, waarop de groepen mochten reageren.

De eerste stelling luidde: "Het centrum van Eindhoven is saai, lelijk en truttig". De reacties hierop gingen veelal over het Catharinaplein, Dynamo, en het weinige groen. Bianca van Kaathoven was het met de stelling niet eens en zei dat veel geïnterviewden tijdens de carnavalsoptocht Eindhoven geweldig vonden, en dat zijn veel mensen die niet uit Eindhoven komen.

De tweede stelling was: "Eindhoven moet de komende vier jaar flink bezuinigen. Op wat?" Hierop reageerde de SP politica met het voorstel om het ambtenarenapparaat efficiënter te laten werken. Dus dat aanvragen niet drie maanden of langer over allerlei verschillende afdelingen zwerven, waarbij iedereen ze maar blijft doorsturen. Daarnaast kunnen we op cultuur bezuinigen. Ze stelde voor dat culturele instellingen zelf 34% van hun budget moeten regelen. Als voorbeeld noemde ze het van Abbemuseum, dat nog altijd subsidie krijgt van de gemeente Eindhoven. Maar het heeft een landelijke bekendheid en betekenis, dus hoeft die subsidie niet volledig van de gemeente te komen.

Na de pauze komt ook het publiek in actie, middels rood-, blauw- en groengekleurde briefjes. Hiermee kon men laten weten het eens of oneens te zijn met een stelling.

De derde stelling luidde: "Eindhoven is een onveilige stad, daarom cameratoezicht in het centrum en dienen scholen met harde hand op te voeden." Hiermee was het grootste deel van de politici en de deskundigen het oneens.
De meningen uit het publiek waren verdeeld, maar wel direct. Zo vertelde een man die aan de Kruisstraat woont dat hij daar al drie overvallen van dichtbij had meegemaakt en zelfs eenmaal in zijn eigen woning was overvallen.

De vierde stelling was: "Eindhoven focust teveel op design." Bianca van Kaathoven zei hierover dat design niet alleen het ontwerpen van tafels en stoelen is, maar ook maatschappelijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld de tippelzone in Eindhoven.

Uit het publiek kwam dan ook de reactie om zich als gemeente meer te richten op basale zaken als woningnood en problemen in de wijk. Dit onderwerp kwam in het debat te weinig aan bod.

Nog maar een paar dagen tot de verkiezingen, nog even doorzetten!

Roel Bruijn

U bent hier