h

Staten stemmen unaniem in met SP initiatief: Kunst met een kleine “k” en een grote “J”

27 maart 2009

Staten stemmen unaniem in met SP initiatief: Kunst met een kleine “k” en een grote “J”

Op vrijdag 20 maart, de laatste Statenvergadering van de Provincie Noord-Brabant, is dit initiatiefvoorstel ingediend. Namens de SP heb ik dit mogen verdedigen. Waar gaat het om.

Het voorstel stelt voor dat de Provincie in samenwerking met Brabantse middelbare scholen en musea initieert en faciliteert bij het organiseren van een wedstrijd onder de scholieren om kunstwerken te maken aan de hand van een museum gelinkt thema. Per school wordt dan een kunstwerk uitgekozen en in een echt museum tentoongesteld. Dus als het over moderne kunst gaat wordt het bijvoorbeeld in het van Abbe Museum geëxposeerd.

Van Abbemuseum
Van Abbemuseum / Foto: Anke van Hest

De uiteindelijke winnaar mag met zijn klas op een cultureel reisje. Het doel van deze opzet is om de kunstparticipatie bij jongeren te vergroten. Wij willen ons hierbij vooral richten op VMBO-leerlingen. De bestaande jeugdparticipatie, die over het algemeen gericht is op kennis en debat, is voor VMBO’ers vaak te hoog gegrepen. De kwaliteit van deze leerlingen liggen juist op een heel ander vlak, bijvoorbeeld wat je noemt 'het werken met hun handen'. Het maken van kunst, en daarvoor gewaardeerd worden, is voor deze groep naar onze mening een toepasselijke vorm van participatie.

Voordat ik het initiatiefvoorstel indiende heb ik eerst met jongeren gepraat en die vonden het een leuk idee. Ook de vele leraren van de VMBO-scholen wilden hier aan mee werken. Toen ben ik naar 6 verschillende musea, verspreid over onze Provincie gegaan of de directie daar bereid was een zaal beschikbaar te stellen en enige organisatiewerk op zich te wil nemen. Ik kreeg niets anders dan enthousiasme te horen en zij staan te popelen om aan de slag te gaan. Tenslotte is er nog geld gevonden uit de bestaande middelen in de Provincie om dit te bekostigen. Uiteindelijk is dit voorstel met algehele stemmen aangenomen.

Marijke Kamphorst
SP-Statenlid en Raadslid in Eindhoven

U bent hier