h

Hoe vreemd mogen corporaties gaan?

30 maart 2009

Hoe vreemd mogen corporaties gaan?

In de commissie Mobiliteit, Milieu, Vastgoed en Participatie (MMVP) van wethouder Van Merrienboer kwam de VTA Jagershoef aan de orde (VTA is VrijeTijdsAccommodatie, ook wel buurtontmoetingsruimte). Die zou verkocht moeten worden aan woningbouwvereniging (corporatie) Wooninc. Daarmee lagen vragen op tafel met een specifiek en met een algemeen karakter.

De wethouder en de PvdA waren heel blij met de verkoop. Dat bleek uit een jubelende bijdrage van PvdA-raadslid Jacques van der Meer en uit de lichtelijk korzelige reactie van wethouder Van Merrienboer op de inspraak en het kritische SP-standpunt.

De algemene vraag: hoever mag een corporatie gaan?
De belangrijkste algemene vraag is namelijk hoever een corporatie mag gaan in activiteiten, die buiten de eigenlijke volkshuisvestingstaak gaan. Corporaties zitten op een grote berg volkshuisvestingsgeld en dat kan, wat de SP betreft, niet zomaar verjubeld worden aan allerlei branchevreemde activiteiten, ook niet als de gemeente zelf begunstigde is. De SP meent dat haar verantwoording verder gaat dan alleen de gemeente. Geïnvesteerd volkshuisvestingsgeld moet, om maar eens wat te noemen, een redelijk rendement opbrengen. De SP plaatst om die reden vraagtekens bij de betrokkenheid van Trudo bij Plaza Futura op Strijp S.

Nu kan men op goede gronden verdedigen dat het runnen van een VTA in een aandachtswijk als Jagershoef niet heel erg branchevreemd is, ook al heeft toevallig de concrete corporatie Wooninc in deze concrete wijk weinig huizen. Als er meer corporaties in meer wijken op dezelfde manier meedoen, verevent zich dat wel. De SP kon dus uiteindelijk wel instemmen met de verkoop aan Wooninc, maar niet met dezelfde onvoorwaardelijke blijheid als de PvdA.

Een tweede reden om in te stemmen is dat het de strategie steunt van het College om eindelijk, na 20 jaar, eens het dossier over de VTA’s vlot te trekken. Dat is door achtereenvolgende college’s al vanaf begin jaren ’90 stelselmatig verwaarloosd. Pas Kuppens in haar nadagen en de huidige wethouder proberen er weer wat van te maken. Het is en blijft echter een complex dossier en het is niet mogelijk om iedereen tevreden te stellen.

Specifiek Jagershoef
De VTA in Jagershoef is een verhaal apart. Hij werd eerst geëxploiteerd als privé – bezit van het voormalige Leefbaar Eindhoven-gemeenteraadslid Ton Geerts, die ook over de Hoeksteen gaat. Op gegeven moment heeft Geerts de VTA Jagershoef compleet leeg gestript en hem verweesd achtergelaten in een buurt, die verder geen ander ontmoetingspunt had. De buurt heeft zich ingespannen om het gebouw weer in gebruik te krijgen en veel gewroet en gewriemel verder is dat gelukt. Er zit nu heel veel activiteit in, waaronder een gemeentelijk steunpunt, waarvan SP-lid Tineke Tilborghs voorzitter is. De inspraakbijdrage van Tineke Tilborghs in de commissie staat op deze site te lezen onder "Verkoop VTA Jagerhoef aan Wooninc" in de rubriek 'ingezonden'.

Het komt erop neer dat de huidige activiteiten er in praktijk ongeveer zitten op een soort “kraak-basis”. De tarieven, die nu betaald worden, zijn navenant laag. De tarieven straks aan Wooninc zijn, hoewel op zichzelf niet onredelijk, een stuk hoger. Bovendien stonden de tarieven niet volledig in het raadsvoorstel. Het laagste (sociale) tarief stond erin, maar niet het reguliere en het commerciële tarief. Het steunpunt valt onder het reguliere tarief en daar is de huidige subsidie niet op berekend.

Tineke rekende de commissie voor dat ze straks de complete subsidie van het steunpunt kwijt was aan zaalhuur. Voor de activiteiten was dan niets meer over. Dat kon ook niet de bedoeling zijn. Linksom of rechtsom moest er geld bij, aldus SP-woordvoerder Gerard, en omdat de SP ervoor is dat de corporaties een rendabele huur rekenen (dat vond de wethouder ook), moest de wethouder iets doen. Ook sloot Gerard niet uit, dat de situatie niet helemaal toevallig was en dat dezelfde problematiek zich misschien ook op andere plaatsen voor zou gaan doen.

De wethouder leek niet echt blij met deze bijdrage en sputterde wat, maar sloot vervolgens een aangepaste subsidie aan de gebruikers niet uit. Hij beloofde hem ook niet echt keihard. De SP zal dit blijven volgen.

Bernard Gerard
SP raadslid

Verkoop VTA Jagerhoef aan Wooninc

U bent hier