h

Arbeidsvoorwaarden culturele instellingen

4 maart 2009

Arbeidsvoorwaarden culturele instellingen

De SP heeft, bij monde van Bernard Gerard, vragen gesteld over het in rekening brengen van de kosten van evenementen en toeristische voorzieningen aan de exploitanten. Dit is de aanloop tot een voorstel in die richting, dat extra geld moet opleveren aan de culturele sector.

Dat geld wil de SP als eerste besteden aan het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden bij door de gemeente gesubsidieerde culturele instellingen. Concreet wil de SP dat het niet langer voorkomt dat instellingen onder de CAO betalen en overdadig gebruik maken van 0-uren contracten, oproepcontracten en dergelijke. Zulke situaties komen voor.

De SP heeft aan het College gevraagd om in kaart te brengen hoe dat zit. De SP wil echter ook graag zelf met werknemers van culturele instellingen in gesprek gaan over CAO-ontduiking en laagwaardige arbeidscontracten. Als vaste regel hanteert de SP daarbij dat die gesprekken niet anoniem zijn (we willen weten wie er tegen ons praat), maar wel vertrouwelijk (de bron wordt niet bekend gemaakt en de uitkomsten worden onherleidbaar op de bron gepresenteerd).

Het uiteindelijke doel is niet op de eerste plaats om de instelling af te kraken, maar om een inschatting te kunnen maken welke extra subsidie nodig is om aan deze toestand een eind te maken, en om daar politieke steun voor te krijgen.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Bernard Gerard (telefoon: 040-2454879, e-mail: B.Gerard@kpnplanet.nl).

U bent hier