h

Protest bewoners Hastelweg/Sportlaan tegen sloopplannen Trudo

19 januari 2009

Protest bewoners Hastelweg/Sportlaan tegen sloopplannen Trudo

Op maandagavond 12 januari was een gesprek gepland tussen de werkgroep van de bewoners van de Hastelweg/Sportlaan en woningcorporatie Trudo over de voorgenomen sloopplannen. Op de bewuste avond was de werkgroep uitgebreid met 20 andere bewoners, die ook wel eens van Trudo zelf wilden horen hoe het ervoor stond.

Ook SP-bestuurder Willemieke Arts was ter ondersteuning van de bewoners meegegaan. De medewerkers van Trudo, onder leiding van haar directeur Jos Goijaerts, toonden zich verrast door zo’n hoge opkomst. Maar alle bewoners mochten met spandoeken binnenkomen.

Sportlaan - Hastelweg
Sportlaan - Hastelweg / Foto: Anke van Hest

Daar probeerde Goijaerts wanhopig uit te leggen hoe de aanvankelijke renovatieplannen veranderd waren in sloopplannen. Het belangrijkste argument van Trudo is, dat renovatie uiteindelijk veel te duur zou zijn. Dat viel bij de aanwezige bewoners niet in goede aarde. Er is volgens hen al twintig jaar geen fatsoenlijk onderhoud aan de huizen gepleegd, dus nu mag Trudo de portemonnee wel eens trekken. Overigens gaf Trudo de onderhoudsachterstand inderdaad met zoveel woorden toe.

Verder twijfelen veel bewoners aan het bouwkundig onderzoek, dat door De Loods in opdracht van Trudo naar de huizen is gedaan. Bij monde van Doortje van de Ven en Annie van Osch willen zij dat er een beter onderzoek komt. Een ruime meerderheid van de bewoners is tegen sloop.

Daarna Goyaerts de bewoners te paaien met de belofte dat Trudo er nieuwe huurhuizen van € 80.000,- neer zou zetten, die € 430,- per maand zouden doen. Veel aanwezige huurders vonden dit te mooi om waar te zijn en wilden dit wonder dan wel eerst zwart op wit gegarandeerd zien. Maar zelfs dan nog willen veel bewoners in hun huis blijven wonen vanwege de grote eigen investeringen, die ze erin gestopt hebben.

De komende tijd gaat Trudo via een onafhankelijk bureau met alle bewoners afzonderlijk praten. De werkgroep is van plan door te gaan met acties tegen de sloop.

Willemieke Arts

U bent hier