h

Het WK-voetbal en Eindhoven

31 januari 2009

Het WK-voetbal en Eindhoven

In december hoorden de fractievoorzitters van partijen in de Eindhovense raad dat Eindhoven de strijd wilde aangaan om het WK-voetbal 2018 of 2022 naar Nederland en België te halen. Dit is een verhaal in verschillende stappen. Nederland en België stellen zich samen kandidaat voor dat WK.

Eerste stap is dan welke stad ervoor gaat strijden dat deze landen gekozen worden door de FIFA. De FIFA beslist eind 2010. Tot die tijd wordt er veel energie en vooral geld besteed om de FIFA te verleiden. Mocht het oog vallen op Nederland en België, dan wordt bekeken welke stad het centrum van het WK wordt. Dat hoeft dus niet Eindhoven te zijn. Eindhoven wordt dan in ieder geval wel één van de steden waar wedstrijden gehouden worden.

De fracties werd gevraagd om te adviseren. Dit gebeurde buiten de publiciteit. Deze maand werd bekend dat Eindhoven door de KNVB en KBVB (de Belgische voetbal bond) uitverkoren is om die voorbereidende fase in te gaan. Blijkbaar was de meerderheid van de fractieadviezen dus positief. Zeker weten doen we dat niet.

De SP heeft in december een negatief advies gegeven. In totaal wordt er de komende twee jaar 15 miljoen uitgegeven om het WK naar Nederland te halen.Daarvan komt een miljoen voor rekening van Eindhoven. Dit geld is alleen voor de strijd om de gunst van de FIFA. Wij vinden het onverantwoord veel geld, met name omdat de kans dat het WK hier gehouden gaat worden, erg klein is. Een opmerking van Harry Been van de KNVB: ‘Het kan bij de FIFA bijvoorbeeld afhangen van de aantrekkelijkheid van een land, wil je daar wel vier weken doorbrengen.’, steunt ons in dat gevoel. Het ED van zaterdag 31 januari overigens ook: daarin staat dat volgens de FIFA kandidaturen van landencombinaties amper kans maken.

Op 28 januari werd een presentatie gehouden voor de raadsleden. Een enthousiaste burgemeester Van Gijzel verklaarde erg blij te zijn en KNVB secretaris-generaal en biddirecteur Stichting WK 2018/2022 Harry Been gaf een uitgebreide uitleg waarom het goed is voor Eindhoven om deze poging te wagen.

De SP blijft grote twijfels houden, twee jaar lang veel geld uitgeven, zonder echte zekerheid dat dit wat oplevert, vinden wij onverantwoord. Dat het altijd wat oplevert: werk en aandacht voor de stad, willen we wel graag geloven, maar dat valt niet mee…

Ans Heesterbeek
SP fractievoorzitter

U bent hier