h

Waarom staat dit gebouw leeg?

15 september 2013

Waarom staat dit gebouw leeg?

In het centrum van Nuenen,aan de Berg 7 , 9 en 19 staan ,sinds de oplevering in 2010, enkele commerciële units leeg. Dit is een doorn 'in het oog' van menig Nuenenaar. En dat geldt zeker voor de SP Nuenen. Om de aandacht te vestigen op deze onzinnige situatie heeft de SP het afgelopen weekend op de ramen van de units posters geplakt met de tekst: Waarom staat dit gebouw leeg?              

De tientallen meters lange straatwand van lege panden, die samen een oppervlakte van 1625 m2 innemen, verfraaien het Nuenense straatbeeld niet.
Waarom worden er dure commerciële units gebouwd, waarvan de totale huur van de 3 panden € 254.500 per jaar bedraagt, terwijl er blijkbaar geen behoefte aan  is en zeker niet in de huidige tijden.

Het lijkt onbegrijpelijk dat het voor eigenaren interessant kan zijn om een gebouw 3 jaar lang niet te gebruiken maar leeg te laten staan. Een leeg gebouw levert immers geen huur op en 3 jaar misgelopen huur is € 763.500. Dat langdurige leegstand toch voorkomt, wordt veroorzaakt door regels die de bizarre uitwerking hebben dat speculeren op leegstand aantrekkelijker kan zijn dan iets met een pand doen. Denk hierbij onder andere aan de fiscale aftrekbaarheid van leegstandskosten.

We zijn van mening dat de regelgeving zodanig moet worden aangepast dat daadwerkelijk gebruik van bestaande gebouwen gestimuleerd wordt. Een functieverandering van een gebouw zou daarom eenvoudiger moeten worden. Dan kan een commerciële unit, waaraan blijkbaar geen behoefte is, omgebouwd worden tot meerdere woningen, betaalbare kleinere units voor (startende) ondernemers of andere bestemmingen waar wel behoefte aan is. Nuenen heeft te maken met wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning en het ontbreken van betaalbare starterswoningen. Wees daarom creatief en grijp iedere kans om hier wat aan te doen!

Klik op onderstaande link voor meer informatie:

Tien voorstellen om leegstand kantoren te bestrijden.

 

Reactie toevoegen

U bent hier